Regionale Salarisdagen
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Programma 2024

10.00 – 10.10

Opening

Door dagvoorzitter Dik van Leeuwerden

10.10 – 10.55

Actualiteiten loonheffingen en loonaangifte

Door Dik van Leeuwerden, portfolio productowner Wet- & Regelgeving bij ADP Nederland BV

Natuurlijk nemen we eerst alle wijzigingen in de belastingtarieven en premiepercentages per 1 januari met u door, gevolgd door alle overige relevante wijzigingen uit het Belastingplan 2025. Verder is er aandacht voor de wijzigingen in de Wet tegemoetkomingen loondomein. Zo wordt het lage-inkomensvoordeel afgeschaft, wordt het loonkostenvoordeel voor ouderen afgebouwd en krijgt het loonkostenvoordeel voor arbeidsgehandicapten een permanent karakter én een uitgebreidere doelgroep. Andere onderwerpen die behandeld worden, zijn de wijziging in de 30%-herzieningsregeling Awf, de stand van zaken met betrekking tot de 30%-regeling voor expats en de gewijzigde specificaties van de loonaangifte. Tot slot hoort u welke controles u allemaal moet doen voor de jaarafsluiting van de salarisadministratie.

10.55 – 11.40

Actualiteiten arbeidsrecht

Door Renate Kerkhof, specialist arbeidsrecht en MfN-registermediator

De Wet werken waar je wilt en de Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie hebben het niet gehaald. Maar er blijven nog genoeg arbeidsrechtelijke zaken over waarmee u wel aan de slag moet. Wij praten u bij over de actuele stand van zaken rondom de wijzigingen in het concurrentiebeding, het voorstel voor de Wet personeelsbehoud bij crisis, de EU-richtlijn die loonverschillen tussen mannen en vrouwen moet tegengaan en het voornemen om de Wet arbeid en zorg geheel op de schop te gooien en één of meerdere nieuwe verlofvormen toe te voegen, waaronder het rouwverlof. Ook ontbreekt natuurlijk de belangrijkste rechtspraak op het gebied van het arbeidsrecht niet.

11.40 – 12.10

Pauze

12.10 – 12.55

Actualiteiten flexwerkers en zzp’ers

door Jo Weerts, specialist arbeidsrecht en sociale zekerheid bij JWinfotainment



Het aangepaste wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties is naar de Raad van State gestuurd en de verwachting is dat het wetsvoorstel in het najaar aan de Tweede Kamer aangeboden wordt. Organisaties die werken met zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) moeten dus de komende tijd op hun hoede zijn. Bovendien heeft de uitspraak in het Deliveroo-arrest ertoe geleid dat lagere rechters de Deliveroo-criteria en de zzp-kwalificaties hanteren, met alle gevolgen van dien. Verder heeft de Belastingdienst aangekondigd dat er vanaf 1 januari 2025 weer strenger opgetreden wordt bij schijnzelfstandigheid. Er zijn diverse oplossingen om met de opheffing van dit handhavingsmoratorium om te gaan. Tot slot ligt er een conceptvoorstel voor de Wet basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen. Formeel gezien is deze wet alleen belangrijk voor de zzp’er en zijn accountant, maar een goede HR-afdeling wil natuurlijk ook kunnen vertellen hoe het zit.

12.55 – 13.45

Lunch

13.45 – 14.15

Luchtige intermezzo

14.15 – 15.00

Actualiteiten sociale zekerheid

door Jo Weerts, specialist arbeidsrecht en sociale zekerheid bij JWinfotainment

Ook op het gebied van de sociale zekerheid is er weer veel te melden. Zo is in het hoofdlijnenakkoord opgenomen dat de compensatie van de transitievergoeding na twee jaar arbeidsongeschiktheid per 1 juli 2026 wordt afgeschaft voor werkgevers met 25 of meer werknemers. Verder ligt er een zaak bij de Hoge Raad, waarin de advocaat-generaal heeft geadviseerd dat opstarttijd gezien moet worden als arbeidstijd. Daarnaast behandelen we hoe u het opzeggen van een tijdelijk contract goed moet regelen in het belang van de werknemer. In het verlengde daarvan bespreken we – naar aanleiding van een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep – hoe u een tijdelijk contract tussentijds kan opzeggen zodat de werknemer toch recht houdt op een WW-uitkering. Tot slot moet momenteel een toeslag van UWV als aanvulling op het loon, bijvoorbeeld als de werkgever bij ziekte een lager loon betaalt, door de werknemer zelf aangevraagd worden. Deze procedure wordt waarschijnlijk gewijzigd.

15.00 – 15.30

Pauze

15.30 – 16.15

Belangrijke standpunten van de Belastingdienst en gerechtelijke uitspraken

door Frank Werger, directeur/eigenaar van Werger Fiscaal Advies BV


Als er bij de Belastingdienst onduidelijkheid bestaat over hoe een bepaalde wettelijke regel in de loonheffingen moet worden uitgelegd en toegepast, kan een kennisgroep met experts op het gebied van de loonheffingen zich hierover buigen. Deze kennisgroep neemt na een uitgebreide analyse een standpunt in, dat dan kan worden aangemerkt als beleid van de fiscus. Wij nemen de meest relevante standpunten van dit jaar met u door. Daarnaast wordt aandacht besteed aan belangrijke gerechtelijke uitspraken, die gevolgen voor de salarisadministratie kunnen hebben. Een voorbeeld hiervan is de recente uitspraak van de Hoge Raad dat een gratis gezonde lunch onbelast verstrekt mag worden. Deze gerechtelijke procedure ging over de jaren 2017 en 2018. Inmiddels is de vrijstelling voor arbovoorzieningen aangescherpt en gelden er sinds 2022 andere regels. Ook heeft de Hoge Raad onlangs beslist dat het aanwijzen van eindheffingsloon vormvrij is en dat het aanwijzen uiterlijk moet gebeuren op het fiscale genietingsmoment en niet later.

16.15

Borrel

* Het definitieve programma van de Regionale Salarisdagen kan afwijken als gevolg van belangrijke ontwikkelingen.